כיוון פסנתרים - טמפרמנט, הכיוון המושווה ופריסת התדרים בפסנתר ספציפי
איך עושים זאת?
לכל צליל תדר משלו. מיתר הצליל "לה" (A) שנמצא מימין ל"דו" האמצעי בפסנתר רוטט במהירות של 440 פעם בשנייה ולכן התדר שלו נקרא 440hz(הרץ). כשאנו עולים באוקטבה התדר מוכפל-זאת אומרת שה"לה" שגבוה מה"לה" הנ"ל באוקטבה אמור לרטוט ב880hz.
אני כותב "אמור" מכיוון שבפועל כדי שהאוזן האנושית תשמע אוקטבה זכה בין שני המיתרים, על התדר של ה"לה" העליון להיות 880hz ועוד קצת (תופעה זו נובעת מסיבות פיזיקליות של המיתר וסיבות פסיכואקוסטיות של האוזן האנושית). "העוד קצת" הזה ספציפי לגבי פסנתר אחד ויחיד ממש כמו טביעת אצבע אצל בני האדם ודוגמת הפסים על הזברה.
כשמכוון פסנתרים מכוון לפי שמיעה הוא "משווה" את צליל הקולן (מקור אבסולוטי) לאותו ה"לה" שמימין לדו האמצעי בפסנתר (נהוג לכוונו 440-442hz בהתאם לתנאים מסוימים או לבקשת המנגן). מכאן ועד סוף הכיוון הוא מכוון את כל המיתרים - בפסנתר 220 עד 230 מיתרים - לפי שמיעה כך שלמעשה כל הצלילים "נגזרים" מאותו ה"לה".
אוקטבה קווינטה וקוורטה הם מרווחים מוסיקליים זכים (נשמעים נקי יותר מטרצה לדוגמה) ובעזרתם מכוונים את האוקטבה האמצעית בפסנתר בצורה הבאה: מכוונים אוקטבה זכה מתחת ל"לה" 440hz ואת כל הצלילים בתוך האוקטבה מכוונים בעזרת הקווינטות והקוורטות לפי מהלך מסוים וכך יוצא שעוברים דרך כל הצלילים. בסיומו של תהליך זה מתקבלת אוקטבה לדוגמה שאותה "מעתיקים" ימינה ושמאלה. על מנת שכל הצלילים בתוך האוקטבה הזו יהיו במרחקים שווים אחד מהשני יש "לזייף" מעט את כל הקווינטות והקוורטות וכך למעשה מתקבל ה"טמפרמנט" המושווה.
שיטה נוספת לכיוון מושווה מתבצעת על ידי השוואת תנודות הטרצות בתוך אותה האוקטבה כשמכוונים את הטרצות משמאל לימין וככל שנעים ימינה מספר התנודות ששומעים בכל טרצה הולך וגדל. גם בשיטה זו יוצא שהקווינטות מוקטנות מעט והקוורטות מוגדלות מעט בשינויים קלים.
קיים הבדל מזערי בין שתי השיטות ומניסיוני הוא זניח.
עוד ובהרחבה בנושא הכיוון המושווה ניתן למצוא במאמר "בחר לך כיוון" של ד"ר יובל נוב
פריסת התדרים בפסנתר ספציפי
לאחר שהאוקטבה האמצעית כוונה לטמפרמנט הרצוי (קיימים מגוון טמפרמנטים היסטוריים נוספים על פיהם ניתן לכוון את הפסנתר ואשר יתאימו לסגנונות שונים בסולמות ספציפיים), מכוון הפסנתרים "מעתיק" את התוצאה של כל צליל וצליל ימינה ושמאלה ע"י כיוון אוקטבות זכות. כאן בא לידי ביטוי השוני בין פסנתר לפסנתר. כאמור, על מנת שהאוזן האנושית תשמע אוקטבה זכה, על הצליל העליון להיות מעט גבוה ממכפלת התדר. ה"מעט" הזה שונה מפסנתר לפסנתר ונקבע ע"י אוזנו של מכוון הפסנתרים. באפליקציות הכיוון קיימת אפשרות לחישוב פריסת התדרים של פסנתר ספציפי אך בחלק מהמקרים התוצאה לא מושלמת לאוזן האנושית ובכל מקרה - כל תוצאה של כיוון ע"פ אפליקציה נבדקת בשמיעה.